Peliharalah Malaysia

 

Pada tanggal 6 Ogos sewaktu menurunkan tanda tangan sebagai bersetuju untuk membolehkan Kemerdekaan diisytiharkan, ke semua wakil Raja-Raja Melayu telah menurunkan sebuah wasiat untuk dihayati oleh warga bangsa selepas merdeka di mana wasiat tersebut berbunyi:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya, selama itulah kamu akan aman dan damai dan selamat sejathtera.”

  1. Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (Sekarang Malaysia)
  2. Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak-anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kami rebutlah bersama-sama kaum lain.
  3. Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam Negara dan ancaman dari luar negara.
  4. Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.
  5. Kami isytiharkan ISLAM agama Persekutuan.
  6. Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.
  7. Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN BANGSA MELAYU.

Komen –

Berdasarkan apa yang saya baca daripada wasiat ini, semuanya jelas sekali betapa sempurnanya bangsa, agama dan negara kita andai ia dilaksanakan secara berhemah. Saya amat berharap supaya semua pihak renunglah semula wasiat ini untuk pastikan bangsa kita dijaga, agama kita terus dipelihara, negara kita disayangi. Apa yang penting, kekuatan Raja-Raja Melayu diperhebatkan demi maruah bangsa, agama dan negara kita.- FBI Inside

 

Advertisements